Friday, May 25, 2012

Kralj ili neko drugi i šta činiti od sada pa nadalje?


Svedočennje veterana komunisticke rvolucije iz Grčke

Piter Papanikolau je moj dugogodišnji poznanik i veliki prijatelj. Poznajemo se od vremena i prvih mojih dana života u Kanadi. Mene i moju suprugu on je uvek zvao good kids (dobra deca).
 
Danas su Piter i njegov dobar prijatelj obojica penzioneri, ovom drugom iako ga znam skoro dvadest pet godina,  nikada ime nisam upamtio. Dok nije otišao u penziju bio je vlasnik jedne Travel Agencije, preko puta Helenik Pharmacy, apoteke u kojoj je moja supruga radila nekoliko godina od kada smo pristigli u Toronto.

 Danas nas trojica sedimo u Astotiji, restoranu koji naspram Helenik Farmacije stoji na severoistočnom uglu ulica Danforta i Čester. Astoriju od Helenik Farmacije deli zapravo Čester. Eto tu smo se danas posle desetak godina ponovo okupili nas trojica. Dok nam se priprema jelo, konobari nam donesoše flašu nekog grčkog vina, pa tako pijući, ovo jedno od boljih kvaliteta vina iz Grčke, premećemo teme.

Ponekad čovek može da zna nekoga i godinama, ali da ne zna šta on u sebi nosi i krije. Tek je se srušio Berlinski zid, i rat u pokojnoj SFRJ bukti na sve strane. Mi Srbi smo kao nikada do tada ovde na ovom kontinentu zasuti stravičnom, demonskom i podlom propagandom. Malo je teško reći diskriminatorskog karaktera, jer i Hitler, i Gebels bi se samo mogli počuditi onome što je iz usta i pera raznih šizofrenika koji danas pišu i govore protiv jednog naroda, koji se gotovo njaviše žrtvovao u borbi protiv nacističke diktature, i koji je posle Jevreja u Centralnoj Evropi ponajviše žrtava podneo od iste. Ne, oni se ne bi čudili već bi morali priznati, da su oni za razliku od ovih današnjih nacista bili amateri. Pita me Piter da li mogu da objasnim ovaj fenomen. Kada sam mu rekao da još pre Hitlera, koji ruku na srce i nije ni iz bliza bio toliko brutalan prema svom vekovnom neprijatalju Srbima, pre njega daleko žešćom propagandom nas je zasipla Kominterna, i da su se nama Srbima komunisti predstavili kao daleko veći neprijatelji od nacista, a da za ovo sada, ja jedino objašnjenje koje imam je to, da su se posle pada Berlinskog zida protiv nas u stvari udružili nacisti i komunisti, i da ja jedino u toj koaliciji nalazim odgovor na postavljeno pitanje. Piter je pokušao da pobije moje tvrdnje, svaljujući sve na račun povampirenog nacizma, ali se tada umeša i njegov prijatelj. „Piter, ti dobro znaš da sam ja bio jedan od onih koji se u Grčkoj borio u redovima komunista. Danas sam ja taj koji je najviše zahvaln Čerčilu što nas je razjurio i sprečio da se dokopamo vlasti. Pogledaj šta su komunisti iza sebe ostavili danas. Pustoš dragi moj prijatelju. Danas tek možemo da vidimo koliki su neprijatelji komunisti bili, a i nadalje će ostati to da budu, narodima nad kojima su vladali, pošto i sada kroz razne frakacije pod plaštom demokratije u tim istim zemljama nastoje da zadrže vlast.“ Ovako je tada naš treći sagovornik objasnio vladavinu, ja bih rekao pustoš od komunizma.

I kada bih i ja pokušao da sada saberm ili oduzmem nešto od ove konstatacije što se izrodila u Astoriji, teško da bih do boljeg zaključka i sam došao. Zato se, tu u Astoriji, još tada izrodila jedna tema kojoj ovih dana imam nameru da pridodam poseban prizvuk.

Sin Solunskog Ratnika Prijatelj Srba

Ima onih koji govore srpski. Bar tako mi se predstavljaju ali gromoglasno napadaju dva sužunja koji čame u Hagu i, koji su podvrgnuti stravičnom progonu  od strane velikog  inkvizitora. Ne znam zašto su se obrušili na njih? Još imaju toliko drskosti da mi kažu da su Srbi. Ja im ne ostajem dužan, govoreći im da u njima od Srbina nema ni „S“ . Ali ni to nema mnogo uticaja na njih. Pre neki dan prilazi mi jedan u jednoj lokalnoj italijanskoj pekari, i prosto drsko i bezobrazno mi veli, da za sve što se nama Srbima danas dešava je posledica nekakve pogrešne politike kralja Aleksandra još iz 1918, godine???

E, tada se nisam mogao uzdržaiti, pa sam ga tako izrešetao, da se posle mog rešetanja nije mogao lako sastaviti. Čitam nedavno članak Ljiljane Smaiolović u Nezavisnim Novinama, koji skreće pažnju na jednog,  isto tako koji govori srpski, Jeljcinov imenjak Boris iz Beogradskog pašaluka, se služi izvrtanjem istorije i kritikuje, sasvim na paušalan način, događaj od 2, marta iz 1941, godine.

U selu gde sam ja rođen vole da kažu: „da od luda kmeta nastaje luda beseda.“ (sic) Ali sada postavljam pitanje, da li je taj, kako ga ja zovem, imenjak Jeljcinov Boris, možda još gori u uspoređenju sa ludim kmetom, da li je bilo šta, ili bilo koji istorijski dokument iz tog vremena vezan za spomenuti dugađaj  pročitao, i kome to taboru taj nesretnik pripada, kada veliča politiku nacističke Nemačke? Odmah da kažem da je to nešto što je najsuludije i njsumanutije, pored  svih drugih apsurdnosti koje Boris Junior „propoveda“ njegovom auditorijumu.

Koliko sumanuto može da izgleda jedno političko premetanje istorije? Da bi što bolje odslikao uvod u temu koju načinjem, i da bih do nogu potukao Borisa Juniora, počeću sa jednim tako da ga nazovem primerom:

Svojevremeno sam upoznao Džerija Koughlana (Gery Coughlan). Ko je bio, sada već pokojni Džeri Koughlan? Retko ko u Srbiji ili na prostoru bivše Jugoslavije bi bilo šta mogao da zaključi po ovom prezimenu, pa čak ni sama Đurđa Bjedov. Ali ako neko ko pročita ove redove poznaje Đurđu Bjedov, neka joj poruči da je Džeri bio otac, sada na žalost pokojne Anđele Koughlan sa kojom je ona bila u kompeticiji na olimpijskim igrama u Meksiku 1968, onda kada je Đurđa osvojila prvo mesto i zlatnu medalju,  Anđela je osvojila drugo i Srebrenu medalju. Eto taj Džeri i njegova supruga odnosno majka Anđelina Denis jednom su bili u poseti Srbiji, baš uoči samog raspada pokojne SFRJ,  i spavali čak u selu,  i rodnoj kući autora ovih redova.  Kada jednog dana budem dobio vremena,  i napisao jednu pripovetku pod naslovom  „Poručite Đurđi“ neke će stvari kojih sam se ovde samo površno dotakao  postati  daleko svetlije.

No Džeri nikada ne bi ni došao u moje rodno selo zbog toga što je Anđela bila u kompeticiji sa Đurđom. Ima tu nečega većeg i jačeg. Džerijev otac je bio u sastavu britanskih oružanih snaga na Solunskom frontu i pričao mu velike stvari, o jednom velikom narodu što se zovu Srbi. Znam jednom mi je Džeri rekao: „Kada upoznaš pravog Srbina, pa neka je i njagori, znaj da je veličina sa kojom se neki i najbolji usporediti ne mogu.“ Eto zato je Džeri želeo da krene u Srbiju i da obiđe zemlju div junaka za koju se sa tim junacima borio i njegov otac. Tom prilikom Džeri i Denis su pored mnogih mesta, obišli Kraljevo i Kragujevac, pa kada su se vratili nazad pozvali su mene i moju familiju na večeru. Dotakli smo se i Kragujevca, pa su oni oboje govorili, da kada su Nemci bili u stanju da onakva zverstva počine i pobiju toliku decu, da oni ne zaslužuju veći rang od svinja. Interesntno je i to da je Džeri bio pilot RAF_a  (RAF skraćenica za Britansko Rtano Vazduhoplovstvo) i kada su mu Geringocvci pogodili i srušili avion, postao je ratni zarobljenik i skoro godinu dana proveo u zarobljeništvu.  Sećam se kako sam mu tada upao u reč i čisto provokativno, jednostavno da osetim kako će da odreguje neko ko je stranac, rekao: „Pa jeste, ali to je bila odmazda za neke Nemce koje su pobili komunisti.“  Na to je Džeri tako žestoko odreagovao, da mi i danas njegove reči odzvanjaju u ušima: „A šta su to pak Nemci hteli, da im neko služi med i mleko u zemlji koju su okupirali, mimo volje tog naroda!?“

Sina Majora Ozne  Nastavlja Očevu Politiku

Tačno, ovo zna da kaže neko koji se svojski borio protiv nemačkog nacizma, i tačno zna da odvoji zlo od dobra. A eto sin jednog komuniste koji je u ime lažnih ideala likvidirao ko zna koliko srpskih nevinih sužnjeva, veliča danas nemački nacizam, i ne zna da odvoji časno delo od poganog nedela. Da li onda da se zapitamo, da li su komunisti i zaista bili ono što su nas decenijama iza Velikog Rata lagali, da su se navodno oni borili protiv nemačkog nacizma i doneli kao oni nekakvu slobodu nekome, kada njihova deca ovako danas govore? Na kraju istina se zna i bez ovoga pitanja.  Da je sin Ljubomirov malo vispreniji, da ima malo više obrazovanja, da mu pamet nije plitka kako jeste, pročitao bi takav, to jest iščeprkao, pa ga onda pročitao ono pismo koje je Vinston Čerčil uoči burnih martovskih previranja pisao gospodinu Dragiši Cvetkoviću ondašnjem predsedniku Jugoslovenske kraljevske vlade, započevši to pismo sledećim rečima:

 Vaša ekselencio,

Ima 65,000,000 malignih Hansa koji danas drže pokornima antičke rase, Cehe, Poljake, Grke i tako redom, oni sada te rase napaduju, zlostavljaju i pljačkaju.  Na suprot njima su narod SAD i britanske imperije sa preko 200,000,000... Podsećajući Cvetkovića na kosekvence ako se opredeli kriminalnom delu sklapanja bilo kakvog sporazuma sa austrijskim kapalarem, on svom apelu pridodaje sledeći ton: Ja verujem vaša Ekselencio da ste dovoljno razumni i da se možete lako uzdići visoko čak dotle, odakle ćete biti u stanju da pravilno sagledate današnju svetsku situaciju.

Ne, slučajno već zbog apela jednog klasnog i uticajnog državnika, pod tim okolnostima je izveden puč u noći 26/27 marta, a sutradan je narod izašao na ulice da da legitimitet ovom hrabrom poduhvatu.  Treba napomenuti da je puč izveden sa takvom elegantnošću, gde je samo jedana osoba izgubila život. Komunisti pošto im je njihov tata Staljin bio u paktu sa Hitlerom, nisu učestvovali u ovom događaju, pa se verovatno njihova deca danas tako nipodašatvajuće odnose prema njemu. Međutim svaki iskerni, slobodarski  um, i svaki čovek koji ne podnosi  tiranstvo, svaki iskren Srbin, može samo i jedno, biti ponosan na ovo delo. U ostalom šta to deca komunizma u opšte govore? I da li znaju šta hoće? Pa da puča nije bilo, komunisti se za sigurno ne bi dokopali vlasti na jedean prljav i prevratnički način, ne zapamćen u istoriji čovečanstva, te tako oni bi danas bili niko i ništa. I Boris bi, ako bi se i porodio bio, kopao rovine za svinje, ako je i njih dorastao da čuva. Lično mislim da nije.


Jedno je šta je martovski prevrat učinio kada je u pitanju čast i sloboda, i svaku odanost treba priznati svim oficirima koji su ovaj poduhvat izveli, pogotovu đeneralu Bori Mirkoviću. Druga je stavr,  što je čovek koji je bio na čelu ovoga događaja bio neodlučan. Jer da je poslušao savet Čerčila, da sa dve ili tri divizije uđe u Albaniju i od tuda najuri demoralisane Italijanske fašiste, da  zapleni  opremu, i da je upotrebi u daljoj borbi protiv mogućeg Nemačkog napada, jedino je takav poduhvat  mogao da obeća da se aprilski krah izbegne. Strategijski gledano, ovo je sasvim bio najbolji  mogući manevar,  koji je davao  najviše obećanja. Prvo i zato, što bi Italija daleko brže bila poražena, održavala bi se konstantna veza sa ondašnjom savezničkom Britaniom, a kasnije i sa SAD. Hitler bi imao mnogo problema, a čak bi i dobro morao da razmislio dalida  krenue na Jugoslaviju, ili ne bi odložio plan za napad na Staljinov satrap. Kada neko govori o nečemu, on mora da bude dobro informisan o temi,  da zna u detalje istorijske činjenice a ne da izvrtanjem istine temu dovodi do absurda. Ali zar nas bilo kakavi absurdi više mogu iznenaditi od strane Jeljcinovog imenjaka i njegove klike uopšte?

Kasnije, kada je na Srbe, posredsvom striktno kontrolisanih medijskih sredtava  krenula divlja dehumanizacija rasističkog karaktera od strane povampirenog totalitarnog nacizma, ne samo u Nemačkoj već i tamo, gde da je Čerčil živ, i on sam ne bi bio u stanju da poveruje kako je danas taj vampir opasniji  čak i od onoga zla protiv koga se on borio uz spomenutih dvetsta miliona,  gotovo u svim zemljama evrope. Džeri je tada za kandsku štampu pisao oštre kritičke komentare, na ovakav surov i nehuman odnos prema jednom narodu.  Povampireni  nacisti  nisu većinu tih komentara hteli objaviti, ali nekih pet šest,  ipak zbog literranog kvaliteta i činjenica nisu mogli zaobići. Jednog dana biće vredno ih prevesti i na Srpski.

Ostaće mi u sećanju naš poslednji sastanak kada mi je rekao:  „Žao mi je svih patnji jednog tako plemenitog naroda. Srbi će strašno propatiti sve dotle dok Rusija ponovo ne ojača.“

Kome Smeta Kralj?

Ono što je najgore, i najmizernije je priča koju današnji komunisti pokušavaju da proture da je za ovako poražavajuću situaciju našeg naroda u koju su nas oni, i njihovi očevi, a bogami i poneke majke,  uvukli, da je za sve ovo bedno stanje kriv niko drugi, nego sam Kralj Aleksandar, koji je pristao na formiranje kraljevine Jugoslavije. Neće biti baš tako, ili gotovo nikako nije tako, i ta priča je šuplje bure koje ne drži vodu.

Ja bih pre nego što krenem dalje postavio jedno pitanje: Razumem strahote koje je naš narod preživeo u vreme sedamdestosmodnevnog bombardovanja 1999, godine. I sam sam preživeo velike patnje zbog tog nacističkog poduhvata tada. Ali da se komunisti nisu dočepali vlasti posle Velikog Rata, isparvno se treba zapitati dve stvari:  a) da li bi do bombardovanja došlo i; b) da li bi smo kao narod u sve ovo zapali zbog te prve Jugoslavije?

Poći ću od početka. Kralja Aleksandra, kralja mučenika, koji je postradao od najvećih neprijatelja srpskog naroda, nacista i komunista, nema niko pravo da tako paušalno blati i olajava. On sa stvaranjem Jugoslavije ima gotovo sporedni udeo.

Ideja Jugoslovenstva se nije zapatila u njemu, ona datira još od mnogo ranije od vremena kada se on nije bio ni rodio.  Ova ideja datira negde odmah posle povratka kneza Mihaila (Obrenovića) u Srbiju, a njen žestok pobornik, koga smatarju pretečom Jugoslovenstva, kod srpskog naroda  bio je naš najveći državnik onoga doba Jovan Ristić. Evo šta je o tome iz usta samog Ristića zabeležio britanski istoričar David Makenzi, jedan od ljudi koji je najviše među britanskkom akademskom i intelektualnom sredinom promovisao, i najviše uvažavao lik i delo Ristćevo.

„Srbija ako ostane pasivan posmatrač slovenskog pokreta koji se odvija oko nje, izgubiće svoje pozicije na Balkanu, pogaziće sopstvenu misiju, postaće ona tako objekat za ismevanje u celom Slovenskom svetu.“  (Ciitat iz knjige Jovan Ristic and Russia, 1868-1880 Part I. by David MacKenzie)
Šta nam ovo govori: a) Da se Jugoslovenstvo ne javlja kao izolovan slučaj već kao poduhvat sveopšteg panslavističkog pokreta; b) da jugoslovenstvo kao ideja se nije začelo u glavi kralja Aleksandara već mnogo pre njega u glavama daleko jačih i sposobnijih naših državnika i političara još od ranije. A zašto je to tako? To je jedna sasvim druga tema, i ona zahteva da bude na drugom mestu obrađena. Ali nije na odmet uz put napomenuti da je ovome činu važnu ulogu dao splet okolnosti onoga vremena kada su se među skoro svim slovenskim narodima počele javljati težnje za samostalnošću, pošto je najveća pretnja od strane Otomanske Imperije otklonjena njenim naglim slabljenjem i vidljivom padu.
Tu ideju Jovana Ristića nisu odbacili svi njegovi naslednici, Ljubomir Kaljević. Jovan Avakumović, Nikola Pašić, Stojan Protić i tako redom. 
Kada se posle pucnjeva u Sarajevu, znam da se mnogi neće složiti sa mnom, ali pucnjevi su bili delo fanatika a ne heroja, jer se njima ništa nije postiglo, danas bi se moglo reći  da smo delimično zahvaljujući i tim pucnjevima uvučeni u ovu propast. Ovo utoliko pre se da sagledati kada je posle tih pucnjeva i kasnijeg ultimatuma Austro - Ugarskih hordi slobodarskoj Srbiji, na prvoj sednici vlade, kada se rat više nije mogao izbeći, ondašnji predsednik vlade Nikola Pašić  se sam zapitao: „Za najveću je odgovornost onaj koji nas je u ovaj problem sada uvukao kada nam je ovaj rat najmanje potreban?“ I spravom je ovo konstatovao sam gospodin Pašić, jer kome je posle dvogodišnjih Balkanskih ratova, za nepunu godinu dana bio potreban i ovaj treći. O tome je Slobodan Jovanović na jednom mestu zabeležio: „Nikako nam taj rat nije bio potreban, jer smo posle Balkanskih ratova imali toliko nerešenih pitanja, počevši od makedonskog pa nadalje.“

Ipak na jednoj od sledećih sednici 7, decembra 1914, u Nišu, vlada izdaje proklamaciju, da će Srbija nastaviti rat sve dotle, dok se svi Južni Sloveni ne oslobode i ne ujedine u jednu državu. Kralj Aleksandar je tada još bio samo prestolonaslednik i na političke odluke nije mogao imati nikakvog uticaja. A ni kasnije kada je nasledio presto, nije mogao imati neki naročiti uticaj kako je kraljevina Srbija tada bila ustavotvorna monarhija.
Potpisivanje Krfske deklaracije nije bila njegova odluka, već odluka političara i skupštine, pa se tako pitam šta je i tu mogao da uradi jedan ustavotvorni monarh u takvoj situaciji? Da stavi veto? Možda ali da je to učinio, ušao bi u sukob ne samo sa političarima već i sa dobrim delom najvišeg vojnog komandovanja od kojih su većinski deo oficira, naročito oni koji su podlegli uticaju vojvode Stepe i generala Petra Živkovića, bili strahovito zaraženi virusom jugoslovenstva. Ni vojvoda Petar Bojović nije bio imun protiv ove bolesti.

Ali na  stranu to, nego da vidimo šta je druga strana Slovenačka i Hrvatska tada radila? Političari Hrvatske, Ante Pavelić, Adam Pribićević, Petar Smodlaka, Ante Trumbic su listom bili za ujednjenje, bez bilo kakvog preispitivanja. Najžešći protivnik ujedinjenja po svaku cenu bio je Stjepan Radić. Govorio je on, da se ne treba u novu državu ugurati bez dobro razmotrenih detalja, „nje potrebno srljati i onda lutati ko pijana guska u magli.“  Međutim kada je pritisak počeo da dolazi od SAD, a onda, u poslednjih 120 godina kada SAD kažu hop Britnaja skače, tom pritisku se dakle pridružuje Britanija. Francuzi su se pritisku na Radića poslednji pridružili. I zaista nama je Franncuska onoga vremena bila najiskreniji saveznik. Ministar spolnjih poslova Francuske upozoravao je članove srpske vlade da treba biti oprezan, smatrao je on da je hrvatsko stanovništvo mahom agrarno, drugim rečima nedovoljno emamancipovano za urbanizaciju,  i da na njih veliki uticaj ima rimokatilička crkva, „sobzirom da ste vi pravoslavci, treba imati dosta opreznosti u svemu“ savetovao je srpske političare Stéfen Pichon. Predsednik  Wilson je bio pod velikim uticajem Mihaila Pupina, te je od tuda njegova agresivnost u odnosu na Radića bila sasvim jasna. Gledano iz ove perspektive, možda je Radić bio najviše u pravu, i velika je šteta što nije ostao čvrst u svojim stavovima.

 

Zato stvaranje kraljevine SHS nikako se ne može pripistai samo kralju Aleksandru. Taj čin nije mogao nikako da zavisi od njegove odluke, pošto on nije tada bio apsolutistički, već ustavotvorni monarh. On jeste bio učesnik njenog stvaranja, nije se protivio, ali i da jeste, to mu ne bi mnogo pomoglo.

Kada je Jugoslavija zaživela svojim životom kao i svako novorođenče ona je imala da preboluje dečije bolesti. Kobno po nju  je bilo nešto sasvim drugo. Rusija garant panslavzma, nije preživela prvi veliki rat. Što reče Slobodan Jovanović, podlegla je. Da je ona preživela, verovatno ni kraljevina SHS ne bi zaživela pošto se njenom stvaranju  najviše protivio car Nikola.  Stjepan Radić, dosta zasenjen tom njegovom levom orijentaciom, on nije bio komunista, ali kao i sve leve partije pa i njeni lideri, dosta je on naklonosti imao prema komunističkim idejama. Tako 1923 godine odlazi u posetu Moskvi, iako SHS nije sa ovom imala diplomatske odnose.  Taj čin će ga kasnije koštati života.

Prema svedočenju jednog  gardijskog oficira koga sam svojevremeno sreo u Njujorku, koji se posle Drugog Svetskog Rata kao zarobljenik, nije hteo vratiti nazad i koji je dobro poznavao prilike na dvoru, po njemu, kralj Aleksandar je jednom prilikom godinu ili dve pre njegove tragične smrti,  na jednom sastanku u Dvoru, rekao Radiću. „Gospodine Radiću, ako Hrvatski narod nije za jedinstvo, onda vi to iznesite u skupštini, pa tražite da se Hrvatska izdvoji iz zajedničke države.“  Posle ove kraljeve konstatcije Radić je malo zašutao, a onda  mu je odgovorio:
- Vaše veličanstvo, to tako kako ste mi savetovali bi značilo da Jugoslavije više ne bi bilo. 
- Upravo to, - odgovorio je kralj.
- Vaše veličanstvo, nisam na tako nešto spreman,  - odgovorio je Radić  krlju.

Puniša Račić nije bio heroj, a niti je baš u istoriju ušao kao neki veliki političar. On je još od posle Radićeve posete Moskvi postao kivan na Radića, i prosto je vrebao momenat kako da mu doskoči. Račić je i od ranije bio pozant kao eksplozivana osoba koji nije umeo da se kontroliše. Ubistva u parlamentima nisu nikakva neobičnost. Recimo u pojedinim parlamentima sedišta u skupštinskim salama su koridorom razdvojena između vladajuće stranke i opozicionih stranaka, slučaj u kanadskom parlamentu, recimo, gde između vladajuć stranke i opozicije postoji koridor sasvim dovoljan, da ako bi neko sa jedne pokušao da pređe na drugu stranu i napadne fizički protivnika, razdaljina je sasvim dovoljna da i sa najbliže distance se ne može stići u određenom vremenskom periodu. To je namerno tako  iskonstruisano da da dovoljno vremena obezbeđenju da reaguje. Interesantno je i to da u ovom parlamentu diskutanti ne izlaze na pod, nego se pitanja postavljaju direktno iz klupe a i odgovor se daje na isti način. Kada sam se raspitivao zašto je to tako, rekli su mi da je i to zbog obezbeđenja. Pa i pored tzoga najveće ubistvo u skupštini zabeleženo je upravo u Kanadi, kada je u Kvebeški parlament osamdesetih godina ušao jedan naouržani vojnik i pobio troicu tamošnjih parlamentaraca.  Nije mi ovde namera da pokušam da Račićevu ludoriju pravdam, ili da sa njega skidam deo krivične odgovornosti. Već samo da kažem onima koji ovaj čin pripisuju nekom srpskom atavizmu, onda neka to pripišu i drugima.
  
Ali ipak slučaj i okolnosti pod kojima je Račić usmrtio Radića nikada nisu dovoljno rasvetljene. Govori se da je Radić bio ciničan i provokativan, u šta ne treba sumnjati, ali tu mora da je nešto više stajalo iza svega? Radićeva poseta Moskvi 1923, je samo dolila ulje na vatru.

Posle ubistva Radića na čelo HSS je došao doasta razboritiji i umereniji političar Vlatko Maček, koji  i nije bio Hrvat, već po ocu Čeh a po majci Slovenac. I  upravo baš tada kralj pravi jednu sasvim, što bi se rekolo kardinalnu grešku.

Mnogi tvrde da zavođenje dikrtaure šestog januara 1929, ova ideja i nije potekla od samog kralja, već od generala Petra Živkovića. Ko je u stavri bio general Petar Živković?  

Onaj ko je čitao „Moje Uspomene“ od vojvode Živojina Mišića setiće se onoga dela gde on kritikuje jednu  grupu oficira koji su se oficirskom kvoru ukotili posle majskog prevrata, nazivajući ih prišipetlje. Upravo jedan od tih prišipetlji je bio taj Živković. Njega recimo vojvoda Radomir Putnik nije hteo ni u blizini. Nije bio niti hrabar, a niti kao komandant odbrane Beograda se nije naročito istakao u komnadovanju i rukovođenju. Neki čak tvrde da je bio i homoseksualac. Iako u sebi nije posedovao nekog  naročitog vojničkog talenta, bio je upravo ono što vojvoda Mišić kroz prišipetlje opisuje, karijerista i laktaš. Zato i jeste uspeo da obrlati mladog redgenta i da ga podčini svome uticaju. Da je vojvoda Mišić zaživeo svojim životom duže, poznavajući njegovu energičnost dosta sam ubeđen da bi on nastojao da Živkovića potisne u stranu. Jedino gde ja mogu da vidim da je kralj Aleksandar pao pod uticaj Živkovićev je u tome, što je ovaj bio najuporniji ali isto i najljigaviji od svih onih drugih oficira koji su na sebi osetili težinu Prvog Svetskog Rata, pa mu je godilo da preko Jugoslovenstava nezasluženo izgradi svoju karijeru.

Jugoslavija će kralju Aleksandru na kraju doći glave. No i pored svih grešaka koje je on kroz dikaturu pravio, samo da napomenemo da je tim činom i donekle sopstvenom svojeglavošću veliku štetu naneo mnogim srpskim otmenim političarima i njihovim partijama, a najviše je diktatura pogodila Narodnu Radikalnu Stranku Srbije.  Upravo  onu stranku sa kojom su Srbija a i sam kralj dostigli vrhunac svoje moći. To je donekle i neoprostiva greaška kraljeva bila. Postojao je čitav niz drugih rešenja kojima se moglo pribeći.

Pa ipak, kada se njegovo telo vratilo iz Francuske u Jugoslaviju, od Ljubljane preko Zagreba, do Beograda izašle su čitave mase da ga pozdrave i da oproste, od viteškog kralja.

Stari ljudi odani kruni mahom ratnici sa Soluna i Kajmakčalana, oni koji su prevalili put Albanije, su mi pričali da je posle smrti kralja Aleksandra, država, kako su oni to voleli da kažu, izgubila putokaz. Iako se posle kraljeve smrti  zemlja oslobodila dikature,  iz nekih razloga princ Poli kako mu je laskao Čerčil, nije uživao ugled u narodu, bar u onom radikalnom seljačkom sloju. Sećam se kako je jedan moj komšija kada mi je jednog dana pomagao da nešto radimo u voćnjaku, pričao kako je po njegovom ubeđenju posle kraljeve smrti kraljicu Mariju princ uzeo pod svoje i napravio čitav zaokret, zapostavljajući oslonac na naše stare saveznike pogotovu Francusku, i sasvim pogrešno zaokrenuo politiku prema Hitleru. Poseta kralja Aleksandra Francuskoj je trebala da postavi temelj osnivanja novog vojnog bloka, koji je trebao da bude odgovor na pretnju koja je dolaskom  Hitlera na vlast u Nemačkoj bila očigledna.

Za vreme namesništva Princa Pavla ponovo će zemlja biti osvežena povratkom parlamentarizma. Na čelo radikala doći će Milan Stojadinović, a na čelo HSS vratiće se iz zatvora Vlatko Maček. Maček nije bio prvržen mnogo nemačkim nacistima, ali nije video opstanak Jugoslavije apsolutnom suprotstavljanju prilično ojačanoj Nemačkoj, zato je i pristao da se sa Nemcima napravi neki sporazum, što za agrarnu Hrvatsku je bilo prihvatljivo, ali ne i za Pavelićeve ustaše. Ma kako obećavajući sporazum sa Ribetropom 25, marta 1941, nije mogao izazvati ni trun popularnosti  kod srpskog naroda. Zato su svi oni koji kritikuju dvadestsedmomartovski prevrat sasvim na pogrešnom putu. U uvodu sam pokušao da objasnim kako je se posle prevrata mogao preduprediti aprilski slom, ali izgleda da je čelnik vojnog udara bio savim nekompetentan, i da sa strategiom nije nimao pojma. Znao  je da ide toliko daleko da ne primi Edeana koji mu je nosio poruku o pripremama  Nemačke za napad.

Nemačka okupacija ozančiće privremeno gušenje života Jugoslavije, ali ne i njenu potpunu smrt. Smrtni udarac kraljevini Jugoslaviji zadaće niko drugi do komunistička okupacija 1945, godine. Uz put da napomenem da vođa njaveće i najpopularnije političke organizacije HSS nije, kao drugi političari odani kruni, bilo sa srpske bilo sa Hrvatske a tako i Slovenačke strane, napustio zemlju. Ostao je u Zagrebu. Nemci su mu dva puta nudili da obrazuje marionetsku vladu, po prvi put u istoriji uspostavljene Hrvatske države, no on to odbija, čvrsto ubeđen da Nemci neće dobiti rat u svoju korist. Ova avantura će ga skupo koštati. Šest meseci logorovanja u Jasenovcu, a onda i ostali deo rata je proveo u kućnom pritvoru. Od kuda takvo ubeđenje kod Mačeka da se suprotstavi Nemcima?  Ja zaista ne znam,  jedino kako je on jedini za razliku od svih srpskih političara, održavao veze sa komunistima u Rusiji, mora  je ipak mnogo više znao o potencijalu sa kojim su oni raspolagali, i da će uspeti da odole nemačkoj najezdi.

SFRJ v. Kraljevina Jugoslavija

Sada meni nije namera da polazim od pretpostavke šta bi bilo da nije bilo? Ali, ako maligni Jeljcinov imenjak Boris iz Beogradskog pašaluka u koji su nas sabili komunisti, nagađa, šta bi bilo da nije bilo vojnog udara 27, marta 1941, i time daje legitimitet nemačkom nacizmu, blateći na taj način obraz srpskom narodu, našta pošto u njemu od Srbina nema ni „S“ onda, da pogledamo i mi, koji ne verujem u „vizionarstvo“ žute kuge, koja je savila repinu i kao i njihovi predci iz crvene kuge, zaklonila se kako oni onda u borbi za valst iza Hitlerovog fanatičnog nacizma, tako im i sinovi i unuci danas koriste povampireni nemački nacizam, da se i nadalje prevratnički drže na vlasti.  Zato i jesam u uvodu postavio ona dva pitanja, na koja bi da dam mnogo precizniji, nego kako to čini vođa žute kuge, odgovor. Taj odgovor glasi: 

Bilo je suđenje u Ninmbergu nacističkim vođama. Smatralo se da će se tim suđenjem postići denacifikacija malgnig Hana. Naprotiv. Na tom suđenju je samo delimično osuđeno, opet samo jednim delom nacističko rukovodstvo, samo za podstreh i širenje rasisitčke i genocidne politike. Ali onaj drugi deo da su upravo maligni Hani naneli nenadoknadivu štetu narodima Srednje Evrope, ne samo njihovom genocidnom politikom isključivo nad Srbima i Poljacima, već su oni njakrivlji zato što se ovim narodima nametnuo silom komunizam. Niti su Poljaci a niti Srbi, narvno ni Česi bilo čime bili zaslužili da posle nacističke okupacije dobiju novog okupatora komuniste. Tu negde i jeste ključni problem naše današnje svakidašnjice, ne samo nas Srba već Poljaka, i Čeha. Druge narode Rumune, Mađare, Bugare, Slovake, Hrvate ne stavljam u istu ravan sa ova druga tri naroda. Svi su oni bili odane sluganje Adolfa Hitlera, i zasluženo su stenjalji pod komunističkom čizmom. Mada ni iz bliza nisu postradali kao oni koji su se oduprli Hitleru. Naprotiv, povampireni nemački nacizam danas, i te kako nastoji da upravo tim narodima i njegovim državama izađe u susret.

Ko su bili komunisti u kraljevini Jugoslaviji? Smatrali su ih za nitkove, ološ od ološa, neradnike, prevarante, ljude bez kakraktera i kredibiliteta. Nikakvog ugleda i popularnosti u narodu oni nisu imali. Zato su i bili brutalni a pogotovu su tu brutalnost ispoljavali prema Srbima. Prema podatcima koji se danas polako prikupljaju i sastavljaju, komunisti su u periodu zavođenja strahovlade,  između  1945, do 1948, odsekli najmanje 350,0000 do 500,000 nevinih srpskih glava. Preko 3,000,000 Srba je prošlo komunističke kazamate, Sremsku Mitrovicu i Zabelu. Atak je najviše išao na srednju klasu i seljačko domaćinsko stanovništvo.  

Prema svenu nabrojanom, i još više od toga, komunisti su sa svakog legalnog aspekta počinili jedan stravičan kriminal. Kao prvo njima niko nije dao za pravo, i nije im dao legitimitet da ukinu vladavinu krune. Da zavode strahovladu, da menjaju ekonomski poredak, sistemom koji je unapred bio osuđen na propast. Drugim rečima, niko im nije dao za pravo da zaustave progres. I tu je najviše pogrešio vazal, imenjak Jeljcina Boris beogradski, kada nagađa da je vojni udar 27, marta 1941 bio kao nekakva greška. To nije bila greška, već grška njega, i predaka njegove družine kada su se nasilnički dokopali vlasti 1945, godine.

Dakle, nisu maligni Hani bili ti koji su prekinuli život kraljevine Jugoslavije, već su to upravo bili komunisti. Niko ne može pobiti notornu činjenicu da komunistri nisu pozvali svog velikog brata iz Moskve, da im on pomogne da se uz njihovo oružje dokopjau vlasti, da bi đeneral Draža Mihailović koji nije priznao kapitulaciju, sa njegovim četnicima on bi bio u stanju da mobiliše i reorganizuje dovoljno vojne sile, da se vladi i kruni obezbedi normalan povratak u zemlju.  Kraljevska vlada nije potpisala kapitulaciju, već  neki sporedni ministri iz vlade, pre vojnog udara.

Komunisti na sebi nose dve ogromne krivice. A to su: a) krivicu za izazivanje građanskog rata; b) krivicu za nasilnički prevrat i nasilničko nametanje njihove nepopularne vladavine.

Zbog ustaških pokolja možda kraljevina Jugoslavija i ne bi mogla da ponovo zaživi, ili ako bi zaživela ti pokolji ne  bi bili zataškani, već bi bili osuđeni. Nemačkoj se ne bi oprostilo razaranje, i zbog pokolja koje su njihove jedinice počinile nad nedužnim stanovništvom, Kraljevo, Kragujevac i tako redom, pa onda zbog njenog  podstrekvanja njenih saveznika, naročito Mađara i Hrvata da čine zverstva ne zapamćena u istoriji čovečanstva, to niti bi joj bilo zaboravljeno, i imala bi ona da i danas danji plaća reparacije za njena nedela. Ovako danas smo svedoci  da umesto da nam isplaćuje dug, obnovljeni Nemački nacizam, očigledno nagrađuje sve svoje saveznike iz Drgog Svetskog Rata, na račun i uštrb srpskog naroda.  Dok Srbiju sabijaju u Beogradski pašaluk, dotle uvećavaju svoja dva najodanija saveznika, Albaniju i Hrvatsku.

Neki današnji kritičari kralja Aleksandra stalno podmeću referat vojvode Mišića. Ja ga u istinu nikada u rukama nisam imao pa ga nisam ni pročitao, zato što nije poslušao svog ratnika i nije omeđio Srbiju pre ulaska u Jugoslaviju. Ako je tada propuštena prilika, bolje prilike nije bilo nego upravo 1945, godine, da se greška ispravi. I da budemo jasni, to bi se i zaista dogodilo sa i bez Jugoslavije, da se komunisti nisu dokopali vlasti. Ustaški zločini su bili takve prirode, i da ih komunisti nisu vešto potiskivali u stranu, ne bi samo Izrael danas imao previlegiju da se poziva na genocid, već i ponajviše pored Izraela, Srbi.

U više navrata sam spomenuo da Jugoslavija između dva velika rata nije bila antisrpska, već antisrpska je i defako i dejure SFRJ  bila yapravo ta. Srpski narod umesto da bude nagrađen za svoj antrifašistički otpor, umesto da se njegov neprijatelj hrvatski ustaše osude i kazne, on kao žrtva a ne zavojevač,  biva sa vaspostavljanje SFRJ kažnjen.  Ovo se nikada ranije u istoriji čovečanstva nije dogodilo.  Te tu trteba i tražiti razloge naše nacionalne katastrofe. Pogotovu, da je obnovljena kraljevina Jugosalvija posle Drugog Svetskog rata ona ya sigurno  ne bi bila obnovljena na uštrb srpskog naroda.

SFRJ a ne kraljevina Jugoslavija je bila iscrtana granicama koje nikakve logike nisu imale. Srpski narod je razbijen na više od pet entiteta. Komunisti su izmislili nacije koje ni u jednoj ozbiljnijoj svetskoj literaturi ili enciklpedijama  niste u stanju da nađete do 1945. Prostudirao sam i izanalizirao istoriju Harsburške Monarhije od mnogih istoričara, a naročito od Otoa Kana. U njegovoj „Istoriji  Harsburške Monarhije“ napisanoj na preko 400 stranica, gde se on i te kako dotiče ne samo onih oblasti koje su bile subjekat krune iz Beča,  već i okolnih država i naroda, tu nema ni spomena o Muslimanskoj naciji, o tom absurdu Bošnjačke nacije ovaj vrli istoričar mislim da se i u grobu danas okreće, nema Crnogoraca. Za područje vardarske Makedonije, on nam iznosi neporičnu činjenicu da na tom području živi izmešano Srpsko, Bugarsko i jednim manjim delom Grčko stanovništvo.  Pa da su u ono vreme postojali ovi današnji Makedonci, onda posle oslobođenja Skoplja 1912 godine, ne bi bilo nikoga da na rukama nosi prestolonaslednika Aleksandra, kada je ovaj na čelu pobedonosne prve armije sa njenom predhodnicom umarširao u taj grad. Zanju li mnogi danas, gde je se bio nastanio prestolonaslednik kada je ušao u oslobođeno Skoplje? U dvorima metropolita Vikentija, u onim istim dvorima u kojima danas živi poglavica makedonske crkve. Ko je ovu „crkvu“  koja nikada u istoriji čovečanstva nije postojala iymislio? - niko drugi  već i naravno komunisti.

Da je svoj život posle okupacije nastavila kraljevina u bilo kom smislu i verziji, skarćena za Hrvatsku i Sloveniju, ili sa ovima, ona bi se nastavila da razvija kao jedna pralamentarna država sa realnom ekonomiom.  Nacionalna pitanja bi se rešavala na realan način, kroz dialog i polemiku. Ne bi bilo država u državi. I najverovatnije kraljevina  Jugosalvija bi ušla u NATO savez, ali ne pod uslovima pod kojima im danas pristupaju vazalne vlade Srednje Evrope. Već pod uslovima pod kojima su pristupile Grčka, Italija, Španija, Francuska, Portugalija.

Interesantno je, mada iako uz put, navesti nešto što je jedan Ruski intelektualac  Sergej Lujanov nedavno napisao: „Narodi istočne Evrope, dok su stenjali pod čizmom komunizma stalno su za stege krivili Ruse. Mada niko ne zna da objasni šta su Rusi imali sa komunističkim internacionalistima. Njihova intelektualna elita neće nikako da prihvati činjenicu da ni Staljin, a niti Berija, ovaj prvi je bio narednbodavac a ovaj drugi egzekutor, čak ni ruska imena, niti prezimena nisu imali, i nikada se nisu deklarisali kao Rusi. Pod Staljinom je se desila Katjanska Šuma i osnivanje Vrašavskog vojnog saveza.  Ovi narodi danas više nisu pod  Ruskom „dominaciom“ ali su brzo sebi našli novog gospodara. Nije im ni komunstička dominacija donela nekog dobra, ali u privatnim razgovorima, zanju oni danas da kažu: „Bolje je bilo i pod (...) pa imenuju svog komunističkog vođu, nego ovo što danas imamo.“ Tako i oni koji su se u SFRJ žalili na srpsku dominaciju, mada ta dominacija ima veze samo sa komunistima, a ja ne dam za pravo da su komunisti  Srbi, tako ona nikakve veze nema sa Srbima, svi ti koji se žale na srpsku dominaciju, našli su i oni sebi novog  gospodara. Upitajte ih kako im je sada?

Radi bolje i slikovitije  predstave kraljevine Jugoslavije  u odnosu na SFRJ nije na odmet napraviti jedno drugo poređenje. Plitičari kraljevine jugoslavije sa Hrvatske strane,  pogotovu oni iz HSS Maček i Šubašić se nikada nisu oglasili kao ekstremni  antisrpski ideolozi. Maček je posle rata napustio Zagreb i otišao u Francusku gde je napisao svoje memoare. Nisam ih čitao pa tako nemogu da o njima mnogo govorim. Znam da su mi neki od Srba koji su učestvovali u lojalističkom pokretu Draže Mihailovića, govorili da su sa Mačekom održavali veze do kraja njegovog života, i da se sasvim korektno odnosio prema njima. Sa ustaškom  emigraciom bio je u sukobu. Sa Georgijem Mihov Dimitriovim (ovaj Dimitrov nema nikave veze sa Georgi Dimitrovim) je pokušao da osnuje međunarodnu agrarnu internacionalu. Šubašić je za razliku od Mačeka pokušao da sarđuje sa komunistima, misleći ko zna šta, ali ta saradnja je bila kratkog veka. Za razliku od Joze Broza koji je kao i Šubašić  bio učesnik u Prvom Velikom Ratu i borbama na Drini, Broz se nikada nije odrekao, i nikada nije porekao nasleđe austrougraskih hordi, u diskriminatorskom i rasističkom odnosu prema Srbima. Šubašiić je kao i Broz posle poraza na Ceru i Kolubari poslat na front protiv Rusije. Broz se nije hteo predati sve dok nije bio zarobljen, čak se pokazao i hrabrim u borbi protiv slovenske Rusije, pa je za tu hrabrost bio odlikovan od strane ćesarskog imprijalnog veća. Šubašić je iskoristio prvu priliku da dezertira i prebegne  na  Rusku stranu. Čim je osnovana Jugoslovenska brigada u Rusiji, on joj je se pridružio i otišao na solunski front.  Broz se vucarao nekuda po Rusiji i prišao komunistima.  Glasnogovornik režima Jozefa Broza,  Vladimir Dedier je zabeležio onaj momenat, kada je šloser-maršal tražio od Bruna Krajskog da mu uruči ćesarsko odlikovanje. Shvativši opasnost sa kojom se poigrava komunistički vezir, Krajski je to sve odbio.

Ovaj predhodni pasus ne bi imao nikavog smisla kada se iz njega ne bi izvukao jedan logičan zaključak. A to je: Pa i pored svega kroz šta je prošla kraljevina Jugoslavija, ipak između dve rivalske njene političke elite, vladala je neka kava takva harmonija, i nije podstrehivana nacionalna mržnja.  Vidimo da i posle Velikog rata političari odani kruni,  i sa jedne i sa druge strane nisu išli u ekstremizam. Neka danas  posle ovog poslednjeg rata koji je prouzrokovan „uspešno“ vođenom politikom „ršavanja“ nacionalnog problema, neko navede i jednog komunističkog političara, sa hrvatske i slovenačke strane, da se nije deklarisao kao ekstremni nacionalista to jest šovinista u oidnosu prema Srbima. I ne samo oni, već i komunisti Stambolićevsko Đinđićevskog krila su se deklarisali na isti način. Izraziti šovinisti i ekstremni neprijatelji srpskog naroda.

Pre nego završim uzeću još jedan primer. Dva intelektualca koji su se istakli u kraljevini Jugoslaviji. Viktor Novak i Ivo Andrić. Prvi je bio Hrvat a drugi samo po ocu. Novak je posle Velikog Rata najveći deo svoga života proveo u Beogradu, pišući čuveni  Magnum Krimen. Vatikansko podzemlje je ovo intelektualno delo visokog kvaliteta, deklarisalo kao prokleto i bacilo anatemu na njega. Komunisti su na svaki način nastojali da u stranu potisnu Magnum Krimen. To i danas rade, jer kada je nedavno ova knjiga Prevedena na engleski, prvi ko se ogradio od knjige i prevoda bila je SANU??? Andrić je skoro ceo život proveo u Beogradu, istakao se kao visok intelektualac i diplomata. U kraljevini Jugoslaviji je bio izraziti kritičar širenja nejedinstva i nacionalne mržnje. 

Na kraju ma kako stvaranje Jugoslavije izgledalo čudno i neobično, ja sam od svoje 22 godine života bio antijugosloven, to sam i danas, ipak niti meni, niti bilo kome drugom neko sme i može dati za pravo da se zaobilzi jedna velika  istina. Počev od Jovana Ristića pa sve do 1945, godine,  u temelje Jugoslvije su sebe ugradili najveći umovi sa njenog prostora. Spomenute 1945, u Jugoslaviju je pucala komunistička tvorevina SFRJ. SFRJ nije bila obnova Jugoslavije, već izricanje smrtne presude istoj. Znači li to da su Jugoslaviju usmrtili najgori?  Da upravo to.  Njveći šljam i ološ bez ikakve dvosmislenosti je usmrtio jedno delo velikana,  moj je  zaključak.

Sda više ni je teško izvući zaključak da SFRJ nije uništila kraljevinu Jugoslaviju, u kakvom bi smo mi Srbi danas položaju bili?  Za ovu našu današnju katastrofu kraljevina  Jugoslavija ne može biti ta koja snosi krivicu. Krivac je bez pogovora SFRJ. Ako nekima kojima je SFRJ donela neke državnosti u vidu banana republika, ima smisla, onda neka se okrenu oko sebe i zapitaju: A koga to smisla?

Zato, da bi se mi današnji Srbi izbavili i spasli od nacionalne katastrofe koja nam i zaista preti. Ne smemo prihvatiti lažne teorije da je za naše današnje bedno stanje kriva krljevina Jugoslavija. To je jedna teška i veoma prozaična laž. Ovo današnje nasleđe vučemo od poslednje, to jest sada upokojene SFRJ. Problem u kome smo,  je nesumnjivo ozbiljne prirode.  Da bi se problem rešio, onda se mora prvo prepoznati njegov uzročnik. I tek tada kada se uzrok prepozna i osudi, dobiće se ispravno sagledavanje okolnosti. Iz ovih okolnosti,  jedino i moguće je izaći osudom uzročnika problema, poništiti njegova nedela, dati im pravi opis, i za sve to tražiti nadoknadu. Ne mogu ni oni koji su navodno izvojevali pobedu nad komunizmom u nedogled se zaklanjati  iza parcijalnog prihvatanja i odbijanja kumunističkih nedela. Ne mogu oni kako im se prohte. Odbaciti SFRJ kao komunističku tvorevinu, jer im nije odgovarala, a opet prihvatiti njihovu tvorevinu veštačkih entiteta i granica. Vremena se menjaju, i ono što je juče bilo moguće danas gubi svaki smisao. Na laž se mora odgovarati istinom. Istina uvek prevagne nad laži, i Pravda nad nepravdom.  Proces je spor ali i ostvarljiv.

Janko Bojić
London, Ontario
_____________________
Ako današnji vazal povampirenog nacizma, veličajući politiku istog, misli da će u pohlepi za vlat, kroz opravdanje sredstava, radi ostvarenja cilja i zaista nešto postići, neka razmisli dobro, možda se grdno prevario. Ako kojim slučajem ovaj nacistički trojanski konj i ovoga puta osvoji vlast, neka ne zaboravi, da u zemljama čije mu vlade daju podršku, ima danas, još mnogo onih koji su osetljivi i ne podnose povampirenost nacizma. Neka dobro razmisli vazal šta čini. Jer i mi antinacisti i antikomunisti  još uvek bolje konje za trku imamo. Ti se konji zovu Pravad i Istina. Može se lako dogoditi i to da gospodin Gilbert napiše jedno pismo i upita neke koji stoje iza Jeljcinovog Imenjaka, kako to da oni podržavaju jednog propagatora nacizma na vlasti u Beogradu? Ovu mogućnost Tdaićevci i Tomićevci verovatno nisu predvideli.


No comments:

Post a Comment