Friday, April 26, 2013

SPORAZUM NEPRIHVATLJIV I NEPRIMENJIV

. Категорија: Политика
 
Nema dogovora između državnog vrha Srbije i predstavnika Srba sa severa Kosmeta po pitanju parafiranog teksta  briselskog Sporazuma. I dok najviši državni zvaničnici govore da je to jedino moguće rešenje u datim okolnostima, Srbi sa severa ostali su pri čvrstom stavu da takav dogovor neće prihvatiti.

        "Premijer i prvi potpresednik Vlade su dali svoje viđenje briselskog Sporazuma i pokušali da predsave da to nije tako loše i da Srbi nemaju razloga da strahuju ", rekao je posle sastanka predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.
               On je dodao da su srpski predstavnici izneli brojne argumente i objasnili zašto misle da je Sporazum potpuno nepovoljan za Srbe na Kosovu i Metohiju i za državu Srbiju .
          "Za nas je Sporazum apsolutno neprihvatljiv zato što u njemu prosto nema Srbije", rekao je Ristić i pojasnio "tim sporzumom je predviđeno da ostanemo u ustavno-pravnom okviru tzv. nezavisnog Kosova".
           Po njegovim rečinma"u ovom trenutku je manje bitno kolika je količina prava za srpsku zajednicu u tom sporazumu od činjenice da bi mi prihvatanjem  sporazuma bili izopšteni iz ustavno pravnog sistema Srbije ".
          Ono što se nudi u sporazumu je ono što nudi albanska zajednica koja želi nezavisno Kosovo a ne ono što žele Srbi.
          Ristić je naglasio da je Sporazum neprihvatljiv i neprimenjljiv.
        "Zatražili smo od premijera i prvog potpresednika Vlade da se ,o tome da li će Kosovo i Metohija ostati u ustavno pravnom sistemu Srbije , izjasni narod "  , rekao je Ristić.
         Ranije danas politički lideri Srba sa severa Kosova i Metohije u patrijaršijskom dvoru primio je patrijarh Irinej . On je dao apsolutnu podršku stavovima Srba u Pokrajini da parafirani tekst Sporazuma nije dobar i nije prihvatljiv jer se njime gubi institucionalno prisustvo Srbije na teritorije Kosova i Metohije.
       " Upoznali smo patrijarha da bi sprovođenjem ovakvog sporazuma Srbi sa KiM nestali sa ovih prostora", rekao je Ristić i dodao"bez našeg naroda ne bi bilo ni svete crkve na KiM a bez nje ne bi bilo ni naše države.
        Ristić je preneo reči patrijarha da će podržati svaku mirnu borbu i otpor kao bi Srbi ostali i opstali na KiM u ustavno pravnom sistemu Srbije.
       "Uverili smo patrijarha da će ta naša borba biti hrišćanska i mirna ali nepokolebljiva i odlučna doki dođemo do slobode", rekao je Ristić.
       Srbi sa severa KiM izrazili su i žaljenje zbog ostavke Aleksandra Vulina na mesto direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju ali i istakli da je to moralan i častan čin velikog čoveka i političara.
      "Nama je bila privilegija da radimo sa takvim čovekom i ako Srbija bude imala takve ljude ne mora da brine za svoju budućnost", rekao je predsednik Opštine Leposavić Dragiša Vasić.
      "Ima nade za Srbiju dok je ljudi poput Aleksandra Vulina ", dodao je predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović . On je podsetio na njegove principijalne stavove i dodao da bi bila sreća da i ostali članovi u pregovaračkom timu i Vlade  razmišljaju kao on.
       Milović se Vulinu zahvalio u ime građana KiM i istakao "bila mi je čast i privilegija da radim zajedno sa njim ".
     Predstavnici Srba istakli su da će nastaviti svoju borbu za očuvanje nacionalnih interesa samo mirnim i demokratskim putem i najavili veliki narodni miting koji će biti održan u Beogradu.  

_________________
Preneto sa internet prezentacije opstine Leposavic

No comments:

Post a Comment