Friday, April 10, 2015

Хулигани првог и другог реда


Да нисам презапослен писао бих више. Јер, како Вам у телефонском разговору споменух, сада сам на добром путу да издвoјим две супстанце које ће помоћи да се глухоза у крви код оболелих од  диабетиса два успешније контролише, него што је то случај са постојећим препаратима, попут метформина који се тренутно највише у ту сврху користи. Поред тога имам још неколико научних радова да приведем крају, па како рекох, времена је све мање и мање, а ипак неке дужности налажу да се и овоме феномену о коме пише БЗВ, мало посветим.

Не наравно и никако у оноликој мери колико сам то радио раније. Не само зато, што ме жеља више везује за науку, од увек је то тако било, него зато што из дана у дан све више и више, очигледније и очигледније на сцену излази јасна слика у шта смо као народ упали и тешко можемо да се из тог муља извучемо. Дакле изгубио сам вољу да својим стилом опишем ово безнађе и опште, по мом мишљењу лудило, које разара и ону најмању честицу српског националног бића данас. Па ипак ево да дам своје мишљење, а Ви се слободно можете осећати комотно да то све надаље проследите.

Суштински како сам Вам у разговору и рекао, ја за Ђокића, назови владику, немам ништа позитивно да кажем са своје стране. Он је са попом Томићем одрадио свој посао, онај за који је и био наименован, од оних који су га васпоставили да он као буде владика. Био је постављен, и то није тајна да разбије српску заједницу у Канади, која је комунистичком режиму била велики трн у оку. Па погледајте молим Вас, он и данас око себе искључиво окупља партизане. А где су то партизани градили цркве? Колико је мени познато они су их искључиво рушили.

Зато како већ рекох Ђокића мрзим то не кријем, више сам му пута рекао да га волим исто онолико колико и он воли мене. И ту смо наравно нас двојица у истој хоризонтали. Али остајем иза тога да ми је поп Џомбић, заједно са једнооким Џеком из Новог Сада и Ритсом из Баре Радовића, сви они су ми заједно десет хиљада пута више одвратнији од Ђокића те их, с правом ћу рећи, исто толико више пута мрзим од Ђокића.

Ово је парадокс. Писао је једном режимски Блиц, да су тобоже талентовани и интелигентни теолози, да би се школовали на страним универзитетима и колеџима морали да потпишу сарадњу са удбмом, како би добили излазак из земље. Овај натпис се појавио у једном моменту када су неки по процени Блица "непослушни" хтели да се отму режиму, па им је ово била опомена да режим много више зна о њима. Свесно или несвесно, мени је Блиц помогао да успешно решим загонетку. Који су ти што су ишли на стране колеџе, посебно је питање колико су они и заиста талентовани и интелигентни,  па су са удбом потписивали уговоре о сарадњи? Није тешко побројити само неке: Мираш Деадајић, Ристо Радовић, Једноки Џек из Новог Сада, а замислите молим вас у време док је удба харала и Ђорђе Ђокић је ишао у Лондон да наводно ради магистериум и научи енглески. Није ни до данас успео ни толико да га савлада како би се могао бар споразумети.

Мени ово о чему пише Борба за Веру личи као да су се удабаши сада окренули једни против других и почели су једни другима да подмећу. Врага нису се они окренули једни против других него су у ЦК Београдске патријаршије сконтали да се могу мало омастити ако крену овим путем. Доказано је да је Коста Ђокић, брат овога овдашњега Ђокића у Немачкој покрао много пара. Онда му Једнооки Џек посла инспекцију, и наводно та успешна инспекција ЦК Београдске патријаршије обави свој посао и установи да су паре одлепршале, и Косту повукоше из Немачке, али где су паре? - то више нико не зна. Када су недавно упитали Једнокок Џека о парама, он им рече да се обрате неком  ђакону, али ни ђакон није умео да објасни шта је са парама? Из друге перспективе то изгледа овако: Да су они лепо паре поделили, Коста се повкао и, и даље је владика без епархије.

Но остававимо мало по страни паре. Пара је ђаво и сва се рђава работа око ње врти. Док пишем све ово нешто ми на памет паде Џон Непиер, проналазач логаритама. Сетите се добро колико нам је та област из математике задавала муке да је савладамо, а ето Непиер је био човек са свега 2 или три разреда основне школе. Ови данашњи попови и валдике сви се хвале докторским дисертацијама??? Да их упитамо шта су логаритми, не верујем да би и један од њих знао да нам да одговор. Па ето ја бих сада да призовем и Воислава Шешеља који напада његовог фаворита Таомислава што је купио диплому. Као да је Томислав само за то крив? Молим Вас и све остале да ми одговоре а ко су ти трговци диплома? Изгеда да је то данас уносан посао у Београдском Пашалуку, и другде где су комунсти посејали своје семе. Ти мене више занимају, него ови коју дипломе купују. Трговина и наука не иду под руку, па тако и ти што дипломе продају, верујте ми нису они људи од науке. Због тога добили смо што јесмо, а коме за то да захвалимо?

Оно тачно је, та синодска комисија која је почела са Костом у Немачкој шири се даље. Интересантно је, и то наравно треба подвући, да та комисија реже главе онима који нису пристали уз ватиканско хомосексуално подземље. Те зато донекле и разумем зашто се овако према целини односи Борба за Веру. Али тај простор анти - Светосавцима не може се сузити, на овај начин ма шта данас писала Борба за Веру или било ко. Неможе јер прочитајте сами ово што сте ми послали и видећете да је ту назови-владика Ђокић правилно описан. Да је умео да око себе окупља отмене људе, инелигенцију и престиж, он би сада у далеко бољој позицији био. Док хулиганима пвога реда, односно комисији ЦК Београдске Патријаршије био би сасвим скучен  маневарски простор. Мало касније још нешто о томе.

Него нисам се залуд дотакао математике. Када је у питању комисија ЦК Београдске патријаршије, ја не бих да упитам да ли и један од њих зана шта су логаритми, можда чули јесу за њих али за њихово значење и употрбу? - они о томе појма немају. То је у осталом висока школа за многе а некамо ли за њих. Него ево нашта то све мени личи. Комисија ЦК Београдске патријаршије ће наводно да прегледа финансијско стање епархије канадске??? Чак и да њени чланови занају добро да сабирају и одузимају они не би били у стању да тај посао ваљано одраде, јер они за тај посао нису квалификовани а што је горе нису ни овлашћени, па се тако баве илегалним послом. За тај посао су само овлашћени професионални рачуновође (чартер акаунтент) али чак не и сви. Ако се ради о финансијским малверзацијама, у шата не треба сумњати, онда је потребно упослити форенсичке рачуновође.

Шеф комисије која треба да је већ пристигла ту, је поп Џомић. Протува који је таквим обележен док је наводно студирао право на Крагујевачком Универзитету. Професионални рачуновође студирају најмање четири године факултет, где изучавају статистичку, микро и макроекономску математику. Један обичан књиговођа мора да зна шта је Т формула која је основ за књиговодство и  рачуноводство. Занли поп Џомић за њу, и да ли је икада за само за ту једну просту ствар чуо? Да не говорим о томе колико професионални рачуновође изучавају експоненте, логаритамске функције, деривате и анти деривате, сумаризације, математичку прогресију, и тако редом, да би једног дана могли прво да стажирају а онда да положе професионални испит како би добили дозволу да се самостално могу бавити професиом. И да би били у стању да раде економске анализе предузећа, установа, институција и свега што је за област економије везано.
Ви сте свакако упућени у тему коју овде премећем јер сте и Ви имали прилику да полажете такође сличан испит наравно за лекарску професију. А ето поп Џамболаја, без дозволе са још неким другим хулиганима првога реда, упада у просторије хулигану другога реда, да они наводно нешто анализирају. Том работом се бавити, бар овде у Канади је илегално. И наравно казне су оштре. Ако сада Георгије, хоће да им доскочи он може против њих да направи кривичну пријаву и да их преда полицији да их гони и хапси. Да ли је он у стању да то уради са његовим партизанима? Ја заиста не знам нити на ово питање одговора имам. Једно знам да је ово једна велика глупост, наравно, ствар за максимално исмејавање, али исто тако материја за  једну велику забринутост. За забринутост како се све то беззакоње одвија а да то раде људи који су испод сваког нивоа, који ни простија питања не би знали да одговоре него горе споментута.

Сетите се када је Воилав Шешељ упитао онога Обершала да му одговори једно просто питање шта је Авогардово правило, а онај блене у хашкој тамници ко теле у шарена врата. На жалост тај је Обершал нека протува попут ових што их спомињем, можада је чак и Џамболајин ментор био, јер и Обершал "доктор" наука је универзитетски професор, а како чух и Џамболја се уписао у друшвосличних "доктора" наука, мада тврдим да му је знање испод нивоа Обершала.

Зато, Борба за Веру а сви други који, ако им је на уму одбрана вере и традиције, не могу те две ствари бранити на овај начин. Јер, за бога, тачно је да Ђокић живи иморално, да је малверзант, да је скучен у знању и погледима, ох, па није ни Џамболаја када је у питању знање, и они који га одашиљу нису они ништа бољи од  Ђокића. Да слажем се, али су они у позицији да могу да манервишу. Мене Џамболаја, и такви неће придобити за сарадника, чак и када би био и мало умешан у све ово, ја бих призвао власт да се обрачуна са хулиганима првога реда, елем, оно што није у скалду са нормама то ја не толеришем, па чак и када је уперено против мог највећег непријатеља. Са Ђокићем се треба другачије обрачунавати. Зашто је он напао попове, које је он однеговао? Одговор је једноставан. Омамлило се. Верске институције искључиво почивају на доброчинству и милостињи верника. Ту школу нити је он, а нити ови хулигани провага реда, сви они заједно нису никада изучили. Зато оно што је написано у овом последњем чланку у Борби за Веру, шта је ове зиме рекао поповима је истина, али Ђокић не схвата да је он допринос свему.

Како ко хоће, али овај приступ није прави начин. То из простог разлога, што Ђокић овде има претерано много непријатеља. Ако би хтео да правим поређење, онда је по броју непријатеља он у истој линији са Џоном Ескебаром, само на други начин. Ескебарови су непријатељи били криминалци, па су му зато скинули главу са рамена. Ђокићеви то нису, а и не морају да га за главу уцењују, Какав је само га је себе одстрелио. Борба за Веру неће одвратити оне који  ће ту комисију ЦК Београдске Патријаршије дочекати отворених руку. Њима је важно да се њему освете, не размишљајући о косеквенцама. На жалост реваншизам није увек паметно средсто преко кога се решавају проблеми емоцијаа и осећања. Ја бар тако размишљам, зато, осећам ја  шта Борба за Веру покшава, али други тако не размишљају и нису у стању да сагледају шта ће све из овога проистећи.

Крајњи исход је, једно зло звано Ђокић ће бити уклоњено. Аи на његово место доћи ће три пута веће. Могу ли то други да схвате и разумеју? Када бих могли они би се држали по страни а не би већем злу ишли у загрљај, јер, рачуни за наплату услуга од стране Костоломца и Ристе су већ искуцани. Биће убрзо упућени на праве адресе.

Јанко Бојић
__________
П.С Онога попа кога спомиње Борба за веру изгледа да се ту ради о ономе пица попу што је некада био у Лондону, па купио пицерију и са њом пропао. Неко из Борбрбе за веру има пик на њега. Немам ништа против. 

(1)Докторка Десанка (Деса Крстић) лекар психијатар у Торонту.

No comments:

Post a Comment